середу, 12 квітня 2023 р.

Профорієнтація на уроках інформатики

Сьогодення для нас -  це онлайн навчання, онлайн робота, онлайн покупки та онлайн платежі. Ми щодня користуємося інтернет технологіями щоб жити, працювати та вчитися.  Сучасна людина потенційно має доступ до всього багатства інформації, накопиченої людством. Метою навчання курсу «Інформатика» є формування та розвиток ключових і предметних компетентностей, аналітичного й синтетичного, логічного та критичного мислення для реалізації творчого потенціалу учнів, їх підготовки до активного життя в інформаційному суспільстві. Одна з цінностей предмета «інформатика»  саме в його прикладній стороні: живуть тільки ті знання, які знаходять застосування на практиці.  За даними служби зайнятості,  до 70%  вакансій вимагають від потенційних працівників знань персонального комп'ютера і навичок роботи з прикладними програмами.

Вже в школі здобувачі освіти дізнаються про вимоги до власного успішного працевлаштування:

Перше – це володіння знаннями щодо своєї майбутньої спеціальності і практичний досвід у виконанні конкретних завдань. На уроках інформатики велике значення приділяється застосуванню отриманих теоретичних знань у роботі над практичними завданнями.

Друге – це вільне володіння комп'ютерними технологіями та здатність за короткий час оволодіти прикладними програмами.

За декілька років роботи вже  виробилася система профорієнтаційної роботи, яка починається з формування інтересу до вибору професії вже з перших уроків інформатики.

Учням пропонуються різноманітні завдання, які допомагають самовизначитися з подальшим вибором свого професійного життя та намалювати свою власну траєкторію майбутнього професійного зростання.

 

 





Блоги та Google-сайти

 Переконана в тому, що знайомство з різноманітною діяльністю представників різних професій, прийомами їх роботи, особливостями мислення, засобами праці збагачує учня духовно. Пріоритет в навчанні віддається тим навчальним завданням, які не тільки спрямовані на придбання знань конкретних фактів, властивостей, правил, але і формують у учнів уміння бачити їх застосування і використовувати самим ці знання в повсякденному житті. 













Немає коментарів:

Дописати коментар